DOLAR
34,11 -0,32%
EURO
38,12 -0,19%
ALTIN
2.875,33 -1,72%
BITCOIN
2.150.297,31 0,05%

Kekik suyunun inanılmaz faydaları! Ciltten sindirim sistemine kadar türlü hastalıkların doğal ilacı

Bugün, mutfaklarda sıklıkla baharat olarak kullanılan ve zengin bir aromaya sahip olan kekik suyunu tanıtacağız. Et yemeklerinden sebze yemeklerine kadar pek çok tarifte kullanabileceğiniz, lezzetli kekik suyu hazırlayabilirsiniz.

Yayın Tarihi: 08.11.2023 22:58
Güncelleme Tarihi: 08.11.2023 22:58

Kekik suyunun inanılmaz faydaları! Ciltten sindirim sistemine kadar türlü hastalıkların doğal ilacı

Evde farklı şekillerde hazırlanabilen kekik suyunu, bulabilirseniz taze kekik kullanarak hazırlayabilir veya kekik çayı olarak demleyerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Eğer bulamazsanız kurutulmuş kekik kullanabilirsiniz..

Kekik Suyunun Faydaları

Kekik suyunun adını duydunuz ama tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorsanız doğru yere geldiniz. Kekik suyunun faydalarını ve kekik suyunun etkinliğini sıralayalım.

Çok güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu hastalıklardan koruduğu gibi gripten kansere kadar var olan birçok hastalıkta iyileşme sürecine de katkı sağladığı söyleniyor.

Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını destekler. Özellikle mide yanması ve mide yanması gibi belirtilerde etkilidir.

Sindirim sorunu yaşayanlar için ideal çözümdür. Mide bulantısını giderdiği de bilinmektedir.

Kekik Suyunun Faydaları

Kekik suyu metabolizmayı hızlandırır. Kilo vermek isteyenlere de destek olur.

Ayrıca yara iyileşmesini hızlandıran antiseptik özelliklere de sahiptir.

Antiseptik özelliği sayesinde zararlı bakterilerin yok olmasını sağlar. Ağız sağlığını destekler ve diş eti iltihabında iyileşme sürecine yardımcı olur.

Hücre yenilenme süreci üzerinde olumlu etkisi vardır. Ciltte yaşlanma karşıtı etkiler yaratır. Cildin temiz ve parlak kalmasına yardımcı olur. Sivilcelere karşı etkilidir, sivilce oluşumunu engeller ve sivilce izlerini azaltır.

Banyo suyuna eklenip haricen kullanıldığında kekik suyu saç derisine olumlu etki yapar. Kepek sorununuza çözüm olduğu gibi saçlarınızın sağlıklı ve canlı görünmesine de yardımcı olur.

Kekik suyu bağırsak hareketlerini düzenlemekle kalmaz kabızlık sorunlarına da yardımcı olur.

Kekik suyunu nasıl yaparsınız?

Eğer hazır kekik suyunu doğrudan almayı tercih ederseniz güvenilir bitkisel mağazalardan, doğal ürün mağazalarından ve online alışverişten alabilirsiniz. Satın alınan kekik suyu konsantre bir tada sahip olduğundan acı bir tada sahiptir ve gün içerisinde 1 yemek kaşığı tüketilmesi yeterlidir.

Kekik Suyunun Faydaları

Dışarıdan alabileceğiniz özel kekik suyu gibi evde kekik suyu yapmak istiyorsanız biraz emek harcamanız gerekebilir. İhtiyacınız olan tek şey 1 demet taze kekik ile birlikte bir tenceredir. Taze kekiği hazırlamak için ilk olarak iyice yıkayıp temizlemek.

Öncelikle büyük bir tencereye küçük bir tencere veya ısıya dayanıklı başka kabınızı alın. Daha sonra tencerenizin içindeki boş alana taze kekik serpip su ekleyin ve kapağını sıkıca kapatın. Bu aşamada, gerekirse buharın tencerenin kapağından kaçmasını önlemek için, kapağın kenarlarını hamurla sıkıca kapatarak yapışmasını önleyin, ocağa koyun ve pişirmeye başlayın. Yaklaşık bir saat sonra tencere kapağını açın. Buharlaşmış olan kekik suyunun tencere kapağından küçük bir tencereye aktığını göreceksiniz. Bu küçük tencerede toplanan suyu kekik suyu şeklinde saklayıp soğumaya bırakın ve ardından cam kavanoza döküp buzdolabında saklayın.

Bu yöntem size çok zor geliyorsa aktarlardan veya marketten hazır kekik çayı satın alarak kekiğin faydalarından yararlanabilirsiniz. Dilerseniz bir bardak suya birkaç taze kekik bitkisi veya bir çay kaşığı kuru kekik ekleyip kaynatıp süzdükten sonra kendi kekik çayınızı da yapabilirsiniz.

Kekik suyu nasıl içilir?

Kekik Suyunun Faydaları

Kekik suyunu buharlaştırarak yaptıysanız, su ve balla karıştırıp sulandırıp bu şekilde afiyetle tüketebilirsiniz. Kekik çay olarak demlendiğinde diğer yöntemlere göre daha az acı verir ve hemen tüketilebilir. Ancak aroma çok güçlüyse soğuduktan sonra bal gibi doğal bir tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Konsantre kekik suyunuz varsa salata soslarına ekleyebilirsiniz.

Kekik suyunu sabah aç karnına tüketebilirsiniz. Tansiyona oldukça olumlu etkisi vardır, bu nedenle mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kekik Suyunun Zararları

Kekik suyunun faydalarını yavaş yavaş öğrendik ve evde nasıl yapılacağını da anlattık. Ama henüz bitti mi? Tabii ki değil! Şimdi her zaman verdiğimiz uyarıya devam edelim. Ne kadar doğal olursa olsun kekik suyu içeren hiçbir ürün biz uzmana danışmadan kullanılmamalıdır. Özellikle ciddi ya da kronik bir hastalığınız varsa, düzenli ilaç kullanıyorsanız ya da alerjiniz varsa doktorunuz onaylamasa dahi kullanmayınız.

Ayrıca kekik suyu hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var. Çok fazla kekik suyu tüketmek yan etkilere neden olabilir. Zamanlı suyun bilinen yan etkileri ile zararları konusunda şunları belirtmekte fayda var:

Aşırı alım baş dönmesi ve mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı şeklinde yan etkilere neden olabilir. Kanın pıhtılaşma hızını yavaşlatır. Bundan dolayı kan pıhtılaşması sorunu olan kişilerin, özellikle de ameliyat olacak kişilerin almaması gerekir. Hamile ve emziren kadınlara ve 15 yaş altı çocuklara önerilmez. Kekik suyu düşük tansiyona neden olabilir. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyonunuz varsa doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayınız.