DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.250.408,34 -0,36%

Sigara içme isteğini bıçak gibi kesiyor! Akciğeri temizleyip öksürük krizlerini durduruyor

İyi bir akciğer sağlığı, genel sağlığımızın temelini oluşturur. Akciğer detoksu, nefes almayı kolaylaştırmanın yanı sıra sigara isteğini azaltabilir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, bu konuda etkili olabilecek besinleri paylaşıyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 01.12.2023 09:10
Güncelleme Tarihi: 01.12.2023 09:10

Sigara içme isteğini bıçak gibi kesiyor! Akciğeri temizleyip öksürük krizlerini durduruyor

Sigara içildiğinde, toksin gazlar önce akciğerlere, ardından kan dolaşımına geçer ve yavaş yavaş bütün organlara yayılır. Sigara, nikotin ve çeşitli bileşenlerin tütün yapraklarına sarılmasıyla oluşturulur. Tütün yanıt verdiğinde, kansere neden olan 40'tan fazla zararlı ve tehlikeli kimyasal salgılanır. Sigara dumanı ise zehirli gazlar içerir, bunlar arasında azot oksit, karbon monoksit ve radyoaktif parçacıklar bulunur. Puro, pipo, nargile, dumansız tütün ve çiğneme tütünü gibi tütün ürünleri de tehlikelidir. Nikotin, beyinde zevkli bir his uyandırırken, aynı zamanda tütün bağımlılığına yol açar.

Tütün ürünlerini bıraktıktan sonra akciğerlerin temizlenmesi önemli. Akciğer detoksu, ciğerlerde biriken toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak solunumu rahatlatır ve hastalıklara karşı direnci artırabilir. İşte, akciğer detoksu ve sigara isteğini azaltan besinler...

AKCİĞER DETOKSUNA YARDIMCI OLABİLECEK BESİNLER

AKCİĞER DETOKS SİGARA

Yenilikçi sağlık yaklaşımları doğrultusunda, zerdeçalın iltihap karşıtı özellikleri, ciğerlerin doğal temizlenme sürecine destek olabilir.

Zencefil, bilinen iltihap azaltıcı özellikleriyle birlikte, ciğerlerden atılması gereken toksinlerin daha etkili bir şekilde uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir.

Doğanın güçlü bir antibiyotiği olarak kabul edilen sarımsak, enfeksiyonların ortadan kaldırılması ve solunum yollarının temizlenmesi konusunda etkili bir rol oynayabilir.

Antioksidan bakımından zengin olan elma, vücudu çeşitli akciğer hastalıklarına karşı koruma altına alabilir.

Klorofil açısından zengin turpgil sebzeleri, aralarında lahana, brüksel lahanası, brokoli ve karnabaharın bulunduğu, kanın süzülmesine ve toksinlerin vücuttan atılmasına destek olabilir.

Yeşil çay, güçlü antioksidan içeriği sayesinde akciğerleri temizleyebilir ve çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu bir etki sunabilir.

Sigara İsteğini Azaltan Besinler

1.Meyve ve Sebzeler: C ve D vitamini, kalsiyum gibi minerallerin eksikliğini gidermek için meyve ve sebzeler tüketilmeli. Aynı zamanda meyve tüketimi, sigara içme isteğini azaltabilir.

2. Süt ve Süt Ürünleri: Süt içmek, sigaranın tadını kötüleştirerek içme isteğini azaltabilir.

3. Ginseng Çayı: Nikotin bağımlılığını azaltabilecek olan ginseng çayı, sigaranın verdiği keyfi azaltabilir.

4. Patlamış Mısır: Sigarayı bıraktıktan sonra el ve ağzı meşgul etmek için patlamış mısır tüketmek önerilebilir.

5. Nane Şekerleri ve Şekersiz Sakız: Ağzı meşgul etmek için nane şekerleri ve şekersiz sakız kullanmak sigara isteğini azaltabilir.

6. Tarçın Çubuğu: El ve ağzı meşgul etmek için kullanılan tarçın çubuğu, sigara isteğini düşürebilir.

7. Dondurulmuş Siyah Üzüm: Şeker krizlerini önlemek için siyah üzüm tüketmek önerilebilir.

Sigarayı Bırakırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sigarayı bırakırken alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı. Baharatlı yiyecekler, şekerli besinler ve et de sigara isteğini artırabilir.

Akciğer Detoksu Nedir?

Akciğer detoksu, ciğerlerde biriken toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak solunumu rahatlatan bir süreç. Tütün ürünleri kullanımı ve çevresel faktörler, akciğerlerde toksin birikmesine ve solunum yollarına yabancı maddelerin yapışmasına neden olabilir. Bu detoks, aynı zamanda ciğerlerde oluşan iltihapların giderilmesine de yardımcı olur.