DOLAR
34,07 -0,24%
EURO
38,05 -0,1%
ALTIN
2.843,29 -0,59%
BITCOIN
2.169.327,74 -0,93%

Tırnağınızda beyaz leke varsa aman dikkat! Korkunç hastalık kendini böyle açığa veriyor

Pek çok insan hayatının bir döneminde tırnaklarında beyaz lekeler yaşayabilir. Tırnaklardaki beyaz lekeler sıklıkla gözden kaçar ancak insanlar bunların neden ortaya çıktığını merak eder. İşte detaylar haberimizde...

Yayın Tarihi: 10.11.2023 21:58
Güncelleme Tarihi: 10.11.2023 21:58

Tırnağınızda beyaz leke varsa aman dikkat! Korkunç hastalık kendini böyle açığa veriyor

Özellikle vücudunuzda vitamin eksikliği varsa çok sık ortaya çıkan beyaz lekeler sizin için sorun olabilir. Çünkü tırnaklardaki beyaz lekeler ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Detaylar haberimizde…

su

TIRNAĞINIZDA BU BEYAZ LEKELER VARSA ZAMAN KAYBETMEYİN! BU HASTALIĞIN HABERCİSİYMİŞ, ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Yanlışlıkla vitamin eksikliği olarak adlandırılan tırnaklardaki lekelerin nedeninin ciddi şekilde düşünülmesi gerekir. Peki tırnaklardaki beyaz noktalar neye işaret ediyor? Tırnaklardaki beyaz lekeler sağlığımız hakkında bir uyarı işaretidir ve önleyici tedbirlerin alınması gerekebilir. Bu bazen insanlarda da görülebilir. Bu beyaz lekelerin yoğunluğu, renk değişimi, şekli ve boyutu önemlidir ve oluşum nedenleri hakkında ipucu verir.

Tırnaklarda oluşan beyaz lekelerin temel nedenlerinden bahsedecek olursak; Tırnaklardaki beyaz lekelerin nedenlerinden biri de boya, tekstil, kuaförlük gibi pek çok farklı sektörde kullanılan kimyasalların yanı sıra yaşam boyu hatta her gün sıklıkla temas edilen temizlik ürünleridir.

Kimyasallar ayrıca egzama dediğimiz, sadece tırnaklara değil elin tamamına zarar veren cilt hastalığına da neden olabiliyor. Doğrudan temastan kaçınmak için eldiven kullanmalıyız. Diğer taraftanda kadınları cezbeden ojeler de bu tip rahatsızlıklara davetiye çıkarabiliyor.

TİROİD

Tırnak lekelerinin diğer nedenleri arasında düzensiz veya yetersiz tiroid hormonları, anemi, keratin eksikliği ve bazı ilaçların yan etkileri yer alır. Bunun ciddiye alınması gerekiyor. Mutlaka bir uzmana danışıp, gerekli inceleme ve değerlendirme sonrasında karar vermelisiniz.

 Uzun tırnaklarda oje, tırnakların hava almamasına ve dolaşım sorunu nedeniyle beyaz lekelere neden olabilir. Tırnaklara sürülen oje, gliserin içeren doğal bir temizleyici ile temizlenmeli ve tırnakların nefes almasına izin verilmelidir.

Tırnaklardaki beyaz lekeler, özellikle ayak tırnaklarında mantar hastalığının başlangıcı olabilir.

Bazı tırnaklarda lekeler uzun beyaz dalgalar şeklinde görünüyorsa bunun nedeni protein eksikliği, vitamin eksikliği, böbrek veya karaciğer hastalığı olabilir.

 Tırnaklardaki beyaz noktalar kısa, beyaz, yatay çizgiler ise sıkışma veya hasardan kaynaklanmaktadır. Bu tür tırnak izleri zamanla kendiliğinden kaybolacaktır.

Ayrıca tırnaktaki beyaz lekeler tırnağın tabanından ucuna kadar geniş bir alana yayılmışsa; Arsenik zehirlenmesi ayrıca çinko, selenyum, kalsiyum, magnezyum ve manganez gibi minerallerdeki eksikliklerden de kaynaklanabilir.

LİKEN PLANUS: Bir deri hastalığıdır. Cilt tutulumunun yanında sadece tırnaklarda çizgilenme, renk değişikliği ve kalınlaşma şeklinde de görülebilir.

SEDEF HASTALIĞI: Sadece tırnağı da tutabilir. Toplu iğne başı büyüklüğünde çukurluklar, kalınlaşma, sarı renk görünüm ve tırnak içinin boşalması şeklinde görülebilir.

MELANOM: Tırnakta koyu leke şeklinde görülür. Melanomda erken teşhis çok önemlidir.

DOLAMA (PARONİŞİ): Sık görülen tırnak hastalıklarından biridir. Tırnağı çevreleyen dokularda lokal kızarıklık, sıcaklık, şişlik ve ağrı oluşabilir. Zamanla burada iltihaplanma da gelişebilir. Akut sedef hastalığı bakterilerden kaynaklanabileceği gibi, uzun süreli sedef hastalığı da egzama ve candida benzeri mantarlardan kaynaklanabilmektedir.

BAKTERİYEL HASTALIKLAR: Tırnak çevresinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar tırnağın renginin değişmesine ve deformasyonuna neden olabilir.

TIRNAK GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI

su

LİMON SUYU

C vitamininin aslında tırnak büyümesine yardımcı olduğu söyleniyor. İhtiyacınız olan tek şey bir dilim limon ve bunu günde en az bir kez ayak tırnaklarınıza ve tırnaklarınıza uygulamak. Beş dakika fırçalayın ve ardından ılık suyla durulayın. Tırnaklarınızın büyümesine yardımcı olur ve aynı zamanda onları temiz ve bakterisiz tutar.

su

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Tırnaklarınıza ılık hindistancevizi yağıyla masaj yapmak tırnak büyümesini destekleyebilir. Hindistan cevizi yağı E vitamini ile doludur ve harika bir antioksidan kaynağıdır. Her gece yatmadan önce tırnaklarınıza Hindistan cevizi yağıyla masaj yapın, sonunda farkı göreceksiniz.

su

PORTAKAL SUYU

Portakal kolajen üretimini destekler. Kollajen tırnak büyümesini destekleyen ve canlılıklarına katkıda bulunan önemli bir maddedir. Portakalın antioksidan özellikleri de herhangi bir enfeksiyonu önler. Bir kâseye biraz portakal suyu alın ve tırnaklarınızı 10 dakika kadar suda bekletin. Ilık suyla durulayın ve etkili bir şekilde nemlendirin. İstediğiniz sonuçları elde etmek için bunu günde en az bir kez yapmaya çalışın.

ZEYTİNYAĞI

Hasarlı ve kırılgan tırnaklarınız varsa zeytinyağı en iyi seçenektir. Delici bir yapıya sahip olan zeytinyağı tırnağın iç tabakasına ulaşarak rahatlatır ve kuruluğu giderir. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve tırnak büyümesini destekler.

su

Biraz sızma zeytinyağını ısıtın ve tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize yaklaşık beş dakika boyunca nazikçe masaj yapın. Ellerinizi eldivenlerle örtün ve gece boyunca bekletin.