Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,66 0,03%
EURO
35,14 0,01%
ALTIN
2.435,95 0,02%

iPhone 16, iPhone 16 Ultra, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max hakkında tüm detaylar

Apple, 2023 yılında iPhone 15 ve iPhone 15 Pro modellerini piyasaya sürdü, ancak dedikodular, analistler, sızıntılar ve içeriden bilgi sahibi olanlar, zaten 2024 yılında çıkacak olan iPhone 16 serisine odaklanmış durumda. iPhone 16 serisi, daha hızlı işlemciler, “Pro” serisi için daha büyük boyutlar, kamera iyileştirmeleri ve belki de yeni bir düğme gibi büyük değişiklikler getirecek. Şimdiye kadar duyduklarımıza göre, işte bu cihazlar hakkında bildiklerimiz.

Yayın Tarihi: 05.02.2024 18:30
Güncelleme Tarihi: 05.02.2024 18:30

iPhone 16, iPhone 16 Ultra, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max hakkında tüm detaylar

iPhone 16: 2024 Yılında Çıkacak Olan Apple’ın Yeni Telefonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler iPhone 16 Serisinin Tasarımı

Apple, iPhone 16 serisinin tasarımı için üç farklı prototip oluşturdu. Her biri, biraz farklı özelliklere sahip. Hepsi, Vision Pro başlığı için mekansal video kaydetmeye izin verecek olan dikey olarak hizalanmış bir kameraya sahip. Bir tasarımda, iPhone X tarzında hap şeklinde bir kamera vardı, diğer ikisinde ise iki ayrı lensten oluşan tasarımlar vardı. Tasarımlardan biri, birleşik ses düğmesine sahip haptik düğmeler içeriyordu, diğeri ise iki lensli kamera, standart mekanik ses düğmeleri, bir Action Button ve yeni bir Capture Button içeriyordu. iPhone 16 serisi için Apple’ın seçeceği tasarımın, resimlerdeki siyah telefon olan üçüncü tasarım olduğunu düşünüyoruz. Bu tasarımda, dikey olarak hizalanmış arka kamera, video çekmek için sağ tarafta yeni bir “Capture” düğmesi ve ABD’de Action Button’un altında mmWave anteni bulunuyor. Resimlerdeki renkler, Apple’ın test ettiği renklerdir, bu yüzden standart iPhone 16 modelleri için pembe, sarı ve siyah renkleri görebiliriz

apple

iPhone 15'in artık çıkmasıyla dikkatimizi Apple'ın yakında çıkacak olan iPhone 16'sına çevirebiliriz. Bu yeni serinin 2024'ün sonlarında duyurulması bekleniyor. Öne çıkanlardan biri iPhone Ultra modeli olabilir. Şu ana kadar bu cihazlar hakkında duyduklarımız bunlar.

Apple kaç iPhone modeli tanıtacak?

Apple'ın 2024 iPhone 16 modelleri için toplam beş farklı modeli içeren üç farklı seriyi tanıtması bekleniyor:

iPhone 16

iPhone 16 Artı

iPhone 16 Pro

iPhone 16 Pro Max

iPhone 16 Ultra

Mark Gurman, Şubat 2023 Power On bülteninde bu yeni Ultra serisinden bahsetti . İlginç bir şekilde Kasım ayına kadar "iPhone 16'nın donanımında gelecek yıl büyük bir ilerleme olmayacak" dedi. Bununla birlikte, bildiğimiz budur.

iPhone 16 Ultra: İşte bildiklerimiz

Yukarıda bahsedilen haber bülteninde Gurman şunları söyledi: “Apple'ın Pro ve Pro Max arasında daha büyük bir ayrım yapma planı, şirketin yeni bir üst düzey marka olan Ultra'yı tercih edeceği yönündeki spekülasyonları teşvik etti. (…) Ancak Pro Max'i "Ultra" olarak yeniden adlandırmak yerine Apple, her iki Pro modelinin üstüne daha da üst seviye bir iPhone ekleyebilir. Şirket kendi içinde tam da bunu yapmayı tartıştı; potansiyel olarak iPhone'un 2024 sürümüne kadar zamanında."

Önceki söylentiler bu Ultra markasının iPhone 15 modelleri için geleceğini söylese de Apple bunu 2024 yılına erteledi. Bununla birlikte, iPhone 15 Pro Max'in titanyum çerçeveye ve özel periskop lense sahip olması nedeniyle bu telefonun hangi özelliklere sahip olacağı belli değil. 5x'e kadar optik yakınlaştırmayla.

Yakın zamanda ortaya çıkan bir iOS 18 kodu, Apple'ın yalnızca dört farklı iPhone modeli üzerinde çalıştığını ortaya çıkardı ; büyük olasılıkla iki normal ve iki profesyonel model. Bununla birlikte Cupertino hâlâ iPhone 16 Pro Max, Ultra adını verebilse de beşinci bir modelin piyasaya sürülmesi pek mümkün görünmüyor.

iPhone 16 Ultra Ekran boyutu ve tasarımı

apple

Ekran analisti Ross Young , 2024 iPhone serisi için Apple'ın tüm modellere (normal ve Profesyoneller) hap şeklinde bir kesim sunacağına inanıyor. iPhone 15'in piyasaya sürülmesinin ardından tüm iPhone 16 modelleri Dynamic Island'ı da içerecek; ancak ProMotion ve Always-On Display teknolojileri üst seviye modellere özel kalacak.

İlginç bir şekilde Young, normal modellerin 6,1 ve 6,7 inç ekranlara sahip olacağını, Pro modellerinin ise 6,3 ve 6,9 ​​inç ekranlara geçiş yapacağını söylüyor. Bir Weibo sızıntısı da bu olasılığı doğruladı. Bu, pratik olarak çerçevelerin Pro modellerinden kaybolmasına neden olacaktır. 2025 yılında bu ekran boyutu artışını normal iPhone 17 modelleri takip edecek.

The Elec'e göre , Samsung ve LG'nin mikro lens dizilimi (MLA) OLED panellerini Apple'a tanıtması nedeniyle bir sonraki iPhone ekranı daha da parlak olabilir.

iPhone 15 Pro

apple

MLA lens katmanlarının OLED panelinin içine yerleştirilmesi, yansıyan ışığı kullanıcıya doğru çevirecektir. Bu, güç tüketimini artırmadan telefonun parlaklığını artıracaktır. Acil bir avantaj, OLED panelini düzenli seviyelerde kullanırken güç tüketimini azaltmak olacaktır. Sonuçta iPhone 14 Pro 2000 nit'e kadar parlaklığı destekliyor ancak ben bundan pek faydalanmıyorum.

Ancak MLA katmanı görüş açılarını etkileyecektir. Üstelik MLA teknolojisine sahip OLED panellerin üretimi daha pahalı olacaktır.

Şu anda Apple, iPhone 15 için kullanılan kaplamaların aynısını koruyabilir: normal modeller için cam ve alüminyum, Pro sürümleri için ise titanyum ve cam. ProMotion, Pro serisine özel olacağından normal modeller aynı zamanda 60Hz ekranları da koruyacaktır .

Son olarak Haitong Securities'ten analist Jeff Pu, Apple'ın bu Pro modelleri için katı hal düğmeleri ekleme ihtimalinin "düşük" olduğunu söylüyor. Bu tasarım değişikliği iPhone 15 modelleri için bekleniyordu. Yukarıda bahsedilen Weibo sızıntısı, katı hal düğmelerinin hala masada olduğuna ve gelecek yılki sürümde görünebileceğine inanıyor.

Ve hâlâ Touch ID'nin geri dönüş yapabileceğine inanıyorsanız unutun gitsin. Bir rapor, bu teknolojinin gelecekteki tüm iPhone modellerinden aşamalı olarak kaldırılacağını iddia ediyor .

Yeni bir düğme üzerinde çalışılıyor olabilir

Apple, Eylem Düğmesini tanıttıktan sonra iPhone 16 serisine yeni bir düğme eklemeyi planlıyor olabilir . Dahili olarak "Kapasitif Düğme" veya "Proje Nova" olarak bilinen bu Yakalama Düğmesi, bu neslin ana satış noktalarından biri olacak.

Yakalama düğmesi, mekanik bir düğme yerine kapasitif bir düğme olacaktır. Taptic Engine'den gelen titreşimler sayesinde size bir düğmeye bastığınız izlenimini verecektir. Düğme aynı zamanda çeşitli komut türlerini destekleyerek basıncı ve dokunmayı da algılayabiliyor.

Yakalama düğmesi, telefonun sağ tarafındaki iPhone'un güç/bekleme düğmesinin altında yer alacaktır. iPhone'a yeni bir düğmenin eklenmesi, iPhone'un piyasaya sürülmesinden bu yana bu tür ilk tasarım değişikliği olacak.

Bununla birlikte, bu düğmenin hangi eylemleri gerçekleştirebileceği belli değil, ancak büyük olasılıkla kamerayla ilgili olacak.

MacRumors ayrıca tüm iPhone 16 modellerinin Eylem Düğmesine sahip olacağına inanıyor , bu nedenle 2024'te sessize alma anahtarına elveda diyeceğiz; gelecekteki iPhone SE'de bile bu düğmeye geçilecek.

İşlemciler: Temel ve Pro sürümleri olan A18 ailesi mi?

iPhone 15 Pro A17 Pro çipi

apple

Hong Kong yatırım şirketi Haitong International Securities'de teknoloji analisti olan Jeff Pu , Apple'ın A18 çipinin en az iki çeşidini, bir temel modeli ve Pro telefonlar için Pro sürümünü geliştireceğini söylüyor.

Bu nesildeki teknik özelliklerin ne olacağı belli olmasa da Apple'ın N3E üretim sürecinden N3B'ye geçeceğini söylüyor . N3E, N3B'ye göre daha az EUV katmanına ve daha düşük transistör yoğunluğuna sahiptir; bu da verimlilik açısından ödünleşimlere neden olur, ancak süreç daha iyi performans sağlayabilir.

Son zamanlarda analist, A17 Pro üretim sürecinin olması gerektiği kadar iyi olmadığını ve TSMC'nin daha yüksek saat hızları ve daha düşük güç tüketimi ile N3B'den N3E'ye geçmesiyle gerçek iyileştirmelerin 2024'te geleceğini söyledi.

Hatta A17 Pro'yu aşırı ısınma sorunları olan bir A16 Biyonik olarak adlandırıyor. Bununla birlikte, gelecekteki raporlar ve sızıntılar aracılığıyla bu konu hakkında hâlâ daha fazla şey öğrenmemiz gerekiyor. İlginç bir şekilde, Pro çipin artık mevcut olmasıyla belki de şirket, Mac'ler için kullandığı terminolojiyi kullanacak ve bu çiplere "Pro", "Max" ve sonunda "Ultra" adını vermeye başlayacak.

iPhone 16 kameralar

iPhone 15 Pro Max kameraları

apple

iPhone 16'ya yönelik tüm kamera yükseltmeleri hakkında hâlâ çok fazla bilgimiz olmasa da, 2023'ün başında The Elec'in Kore versiyonu , Apple'ın her iki Pro modeline de periskop lens eklemeyi planladığını söyledi. Bu , geçtiğimiz aylarda birkaç kez doğrulandı .

Şirket, iPhone 15 Pro Max'e özel, 5x'e kadar optik yakınlaştırmaya sahip periskop lensi 2024 yılında her iki Pro modeli için de kullanıma sunabilir. Analist Ross Young, bunun daha büyük ekran boyutu sayesinde mümkün olabileceğini ve bunun da yardımcı olabileceğini söylüyor. Daha küçük Pro modelinde daha fazla bileşen.

Pro modellerinin ana lensi için Apple, Sony'nin daha fazla ışık yakalayabilen ve gürültüyü azaltabilen en yeni 2 katmanlı sistemini kullanacak. Sensör, düşük ışıkta fotoğrafçılığı iyileştirirken aynı zamanda dinamik aralığı da geliştirecek. Ayrıca firmanın ultra geniş lense 48MP çözünürlüklü sensörü de eklemesi bekleniyor.

Uzamsal Video normal modellere genişletilebilir

Apple Vision Pro'nun çok yakında olmasıyla birlikte BGR , Spatial Video'nun iPhone 16'nın söylentilere göre dikey kamera yeniden tasarımını açıklayabileceğine inanıyor .

Birçoğu bunun Apple'ın daha fazla akıllı telefon satmak için bir tasarımı geri dönüştürme yöntemi olduğunu düşünse de, bence bunun arkasında daha önemli bir neden var: Cupertino, Uzamsal Videolar yakalayabilen daha fazla cihaz ekleyerek Apple Vision Pro'nun kullanışlılığını genişletmek istiyor.

iPhone 15 Profesyonelleri Vision Pro için mekansal video çekecek.

apple

Her şeyden önce, Uzamsal Videoların nasıl kaydedildiğine bakarsanız, Apple, "olağanüstü derinliğe" sahip videolar oluşturmak için LiDAR tarayıcıyı değil, birincil ve ultra geniş kameraları kullanır. Bununla birlikte iPhone 16 kameraları çapraz açıdan dikey açıdan değiştirilerek iPhone 15 Pro modellerindeki lenslerle aynı şekilde konumlandırılacak.

Yeni nesil Wi-Fi desteği ve 5G Gelişmiş

Pu, kamera geliştirmelerinin yanı sıra iPhone 16 Pro ve Pro Max modellerinin Wi-Fi 7'yi destekleyeceğini de aktarıyor . Apple'ın mevcut iPhone serisi, gelişmiş kablosuz performans, daha düşük gecikme süresi ve daha düşük güç tüketimi sunan Wi-Fi 6E'yi destekliyor. Bu arada Wi-Fi 7 de aynı şeylerden daha fazlasını getirecek. Basitçe söylemek gerekirse Wi-Fi 7, daha yüksek hızlara, daha düşük gecikme süresine ve "yüksek cihaz yoğunluğuna sahip alanlarda daha iyi bağlantı deneyimlerine" sahip olacak.

iPhone 12 5G

apple

Jeff Pu ayrıca iPhone 16 Pro modellerinin 5G Gelişmiş desteği sunacağını da söylüyor. Ericsson'a göre , "5G Gelişmiş, RAN yönetimi, analitik ve AI/ML modeli yaşam döngüsü yönetimi dahil olmak üzere akıllı ağ otomasyonunu desteklemek için mimaride iyileştirmeler sağlıyor."

Ağ enerji verimliliğini, yük dengelemeyi ve mobilite yönetimini geliştirmek için yapay zekayı kullanır ve sonuçta daha iyi bağlantı ve aktarım hızlarına yol açar. Analist, Apple'ın bunu Qualcomm'un Pro modellerine özel X75 modemini kullanarak başaracağını, standart versiyonların ise iPhone 15'in 5G modemi X70'i kullanmaya devam edeceğini söylüyor.

Pro modellerinde geliştirilmiş pil

Sızıntı yapan KosutamiSan, Apple'ın soğutmayı iyileştirmek için grafen termal sistemi ekleyerek yeni nesil iPhone'ların pil ömrünü artıracağına inanıyor. X'e şunu yazdılar:

“Apple, mevcut ısınma sorununu çözmek için iPhone 16 Serisinin grafen termal sistemi üzerinde aktif olarak çalışıyor. Pro serisinin hamuru da aynı sebepten dolayı metal bir kabuğa dönüşecekti.

Bunun doğru olduğu ortaya çıkarsa Pro telefonların pil ömrünü uzatabilirdik çünkü hem iPhone 14 Pro hem de iPhone 15 Pro modelleri şarjı iPhone 13 Pro modelleri kadar iyi tutmuyor gibi görünüyor.

iOS 18 bu cihaza güç verecek

Vision Pro kulaklığında Siri. Apple GPT'si

apple

Doğal olarak iPhone 16'nın işletim sistemi de iOS 18 olacak. iOS 18 hakkında zaten bildiğimiz özelliklerden biri de Apple'ın 2024 sonlarında piyasaya sürülebilecek üretken yapay zeka üzerinde çalışıyor olması.

Jeff Pu'ya göre Apple, 2023'te birkaç yüz yapay zeka sunucusu inşa ediyor ve 2024'te daha da fazlasını yapacak. Apple, bulut tabanlı yapay zeka ile cihaz içi veri işlemeyi birleştirerek sonunda üretken yapay zekasını iPhone ve iPad kullanıcılarına sunacak. 2024 sonu.

 Bu not, Apple'ın gelecekteki GPT'sine ilişkin diğer birkaç raporun ardından geliyor . Geçen ay The Information , Cupertino'nun geniş dilli modellerini (kısaca LLM) eğitmek için günde milyonlarca dolar harcadığını paylaşmıştı.

Bu hikayenin ilginç yanı, Apple ekibindeki kişilerin, Bloomberg'in zaten bildirdiği en gelişmiş dil modeli olan Ajax GPT'nin OpenAI'nin GPT'sinden daha iyi olabileceğine inanmaları. 3.5. Diğer şirket halihazırda daha iyi çözümler üzerinde çalışıyor olsa da, Apple'ın konuşmaya dayalı yapay zeka alanında önemli ölçüde ilerleme kaydettiğini bilmek güzel.

Bloomberg tarafından hazırlanan bir raporda yayın, mütevazı iPhone 16 donanım güncellemeleri nedeniyle iOS 18'in "iddialı ve ilgi çekici" olacağını söylüyor. iOS 18 hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz .

Sarmak

Şu ana kadar iPhone 16 hakkında bildiğimiz her şey bunlar. Apple'ın bu modeli duyurmasına daha birkaç ayımız var. Yukarıda anlatılan tüm söylentilere rağmen bazı analistler bunun iPhone serisi için hafif bir güncelleme olacağına inanıyor .