DOLAR
34,07 0,07%
EURO
38,08 0,05%
ALTIN
2.877,88 -0,12%
BITCOIN
2.172.667,52 -0,96%

Japonya'nın ‘Moon Sniper’ uzay aracının Ay’a inişi nereden izlenir?

Japonya'nın ‘Moon Sniper’ uzay aracı bugün saat 19.00’da Ay yüzeyine iniş yapmayı planlıyor. Peki, Moon Sniper’ın Ay’a inişi canlı yayınlanacak mı? Nereden izlenecek? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 19.01.2024 10:48
Güncelleme Tarihi: 19.01.2024 10:48

Japonya'nın ‘Moon Sniper’ uzay aracının Ay’a inişi nereden izlenir?

Japonya'nın Moon Sniper'ı bugün Ay yüzeyine iniş yapma yolunda ilerliyor. Bu tarihi an canlı yayınlanacak ve uzay meraklıları bu ana şahitlik edebilecek.

Japonya'nın tarihi uzay sondası geçen ayın sonlarında Ay'ın yörüngesine girerek çok ikonik bir Ay inişine hazırlanıyor. İnsanlık bu noktada Ay'a birçok kez inmiş olsa da, bu aracın farklı bir hedefi bulunuyor. Moon Sniper, Ay'a belirli bir hedefin 100 metre yakınına inmeyi hedefliyor.

Bu gelişme, Ay'ın sahip olduğu sınırlı atmosfer ve sınırlı teknoloji nedeniyle geçmişte bu tür küçük sondalarla yapılması neredeyse imkânsız olarak görülüyordu.

japonya

NEREDEN İZLENECEK?

Başarılı olması halinde bu görev, Japonya'nın Ay'a ilk inişini gerçekleştirecek ve 21’inci yüzyılda böyle bir başarıyı elde eden üçüncü ülke olacak. Bu tarihi anın vurgulanmasına yardımcı olmak üzere, iniş sekansının tamamı Japonca ve İngilizce olarak YouTube'da yayınlanacak.

Moon Sniper’ın kat ettiği mesafeye rağmen, bu görevde çalışan ekip üyeleri inişin nasıl sonuçlanacağını görmek için beklerken inişin "20 dakikalık bir dehşet" olacağı ifade ediliyor. Eğer başarılı olursa, bu kadar düşük maliyetli ve hafif bir uzay aracıyla geçmişte olduğundan daha yüksek hassasiyetle iniş yapılabileceği kanıtlanmış olacak.

NASA'nın Apollo misyonları gibi diğer uzay araçları yere inerken aşırı doğruluk elde etmiş olsalar da bu görevler çok daha ağır ve pahalıydı. Bu nedenle onlarla birlikte çalışan çok daha fazla teknoloji ve donanım vardı. Öte yandan Moon Sniper, hassas bir şekilde iniş yapmakta zorlanmadan önce nesnelerin ne kadar küçük olabileceğini test edecek çok eşleştirilmiş bir görev olarak biliniyor.

Öte yandan, Moon Sniper iniş denemesini kaçırırsa, 16 Şubat'ta bir kez daha deneyecek.

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ