Türk savunma sanayisi, yerlileştirme ve millileştirme adımlarını askeri denizcilik alanında da atmaya devam ediyor. Son olarak, gemilerin her türlü hava ve deniz koşulunda güvenli bir şekilde görev yapmasını sağlayan Yalpa Sönümlendirme Sistemi, Türk mühendisler tarafından yerli imkanlarla üretildi. Bu gelişme, Türkiye'nin savunma alanındaki bağımsızlık hedeflerine önemli bir katkı sunuyor.
STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile Robotek Otomasyon Teknolojileri arasındaki işbirliği sayesinde su üstü harp gemilerinin rüzgar, dalga, akıntı, ve fırtına gibi dış etkenlere karşı dirençli olmalarını sağlayan Yalpa Sönümlendirme Sistemi artık yerli üretimle Türk savunma sanayisine katkı sağlıyor.
Yalpa Sönümlendirme Sistemi, denizlerde operasyon kabiliyetini artırarak personel güvenliği ve geminin operasyonel verimliliğini artırıyor. Aynı zamanda geminin seyir ve savaş durumlarında karşılaştığı zorlu deniz koşulları ve ani manevra hareketlerinden kaynaklanan aşırı yalpalamayı en aza indiriyor. Bu sistem, helikopter operasyonları, atış sırasında silah stabilizasyonu ve denizde ikmal, malzeme ve personel transferi gibi önemli görevlerde de destek sağlıyor.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, bu başarının Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirildiğini ve Türkiye'nin savunma alanında bağımsızlığını artırma hedefine katkı sağladığını belirtti. Özellikle yerli-milli katkı oranının yüzde 80-85 seviyelerine çıktığı Ada sınıfı korvetlerde bu başarının görünür olduğuna dikkat çekti. Güleryüz ayrıca, Yalpa Sönümlendirme Sistemi gibi yerli üretimlerle Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmayı ve yurt dışına döviz çıkışını engellemeyi amaçladıklarını ifade etti.
Bu önemli gelişme ile Türkiye, savunma sanayisi alanındaki yerli üretim ve bağımsızlık hedeflerine bir adım daha yaklaşıyor. Yerli imkanlarla üretilen Yalpa Sönümlendirme Sistemi, Türk deniz kuvvetlerinin operasyonel kabiliyetini artırarak ülkenin savunma gücüne önemli bir katkı sunuyor.