DOLAR
34,15 -0,15%
EURO
38,01 0,32%
ALTIN
2.878,03 -0,13%
BITCOIN
2.166.471,53 -0,45%

Bolu, Düzce, Kütahya, Zonguldak, Bartın illerinde acil durum! Yarın sabaha kadar hız kesmeden devam edecek

Hava durumuyla ilgili çok önemli bir duyuru yapıldı. Açıklamada, kuvvetli yağış ve dolunun beklendiği belirtildi. Ayrıca halkın acilen önlem alması gerektiğine de dikkat çekildi.

Yayın Tarihi: 04.11.2023 18:07
Güncelleme Tarihi: 04.11.2023 18:07

Bolu, Düzce, Kütahya, Zonguldak, Bartın illerinde acil durum! Yarın sabaha kadar hız kesmeden devam edecek

Türkiye iklim değişikliğinin etkilerini son zamanlarda daha fazla hissediyor. Son yıllarda yurdumuzda mevsim standartlarını aşan sıcaklıklar, kuraklık, sel, dolu ve kasırga gibi hava olayları yaşandı.İnsan hayatı ve çevre açısından ciddi tehdit oluşturan bu olguları, Marmara Bölgesi ve Ege kıyı bölgelerinde beklenen şiddetli yağışların nedenleri, etkileri ve alınacak önlemlere odaklanacağız.

ŞİDDETLİ OLACAK

Yurdun genelinde havanın parçalı ve aynı zamanda yer yer çok bulutlu olacağı belirtilirken. , öğle saatlerinden sonra Marmara, Ege kıyıları, Kütahya, Antalya, Bor, Düzce, Zonguldak ile Bartın evrelerinde sağanak ve aynı zamanda yer yer gök gürültülü şeklinde sağanak yağışlı geçeceği açıklandı. Bunun güçlü bir tahmin olduğu ve insanların ani sel, su baskını, yıldırım çarpması, lokal dolu, kasırga tehlikesi, ulaşımda aksama gibi olumsuz etkilere karşı dikkatli olmaları gerektiği anlatıldı.

meteoroloji kuvvetli yağış ve dolu

Marmara Bölgesi ve Ege kıyı bölgesinde yağış beklenmesinin nedeni, Balkanlardan gelen soğuk, kuru hava kütlesi ile Akdeniz bölgesinden gelen sıcak, nemli hava kütlesinin çakışmasından kaynaklanıyor. Bu karşılaşma bölge üzerinde konvektif bulutların oluşmasına, yerel olarak sağanak yağışa neden olacak.

Şiddetli yağmurun etkisi..

Şiddetli yağışların bölge halkı ve çevre üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Şiddetli yağışlar kentsel altyapının yetersiz olması, arazi yapılarının aşınması, bitki örtüsünün zarar görmesi ve su kaynaklarının kirlenmesi nedeniyle sel, sel, heyelan, toprak kayması gibi doğal afetlere neden olabiliyor. Bu afetler insanların can ile mal güvenliğini tehlikeye atabilmekte, ulaşım, enerji, iletişim ve sağlık gibi kritik hizmetlerin aksamasına neden olabilmekte, tarım, hayvancılık, turizm faaliyetlerini de olumsuz etkileyebilmektedir.

Şiddetli yağmur ayrıca, gök gürültüsü, şimşek, dolu ve kasırga gibi hava olaylarına da neden olabilir. Bu olaylar insanların ve hayvanların yaralanması durumuna ya da ölümüne neden olabilir ve elektrik hatlarına, elektronik ekipmanlara, seralara, araçlara, binalara, yangınlara ve mahsullere zarar verebilir.

Şiddetli yağışlara karşı bireysel ve toplumsal düzeyde tedbirlerin alınması gerekiyor. Kişisel düzeyde, kendinizi şiddetli yağmurdan korumak için aşağıdakileri öneriyoruz:

Lütfen Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarı ve tahminlerine uyun ve olası durumlara karşı hazırlıklı olun.

Şiddetli yağış sırasında ve daha onrasında su baskını, toprak kayması, heyelan gibi afet riski taşıyan alanlardan uzak durun, araç kullanmayın ve bu alanlardan çıkmayın.