DOLAR
34,06 -0,2%
EURO
38,02 -0,09%
ALTIN
2.829,41 -0,1%
BITCOIN
2.146.368,15 0,09%

İç Anadolu'nun o ilinde yetişiyor! Siyah incinin kilosu tam 3 bin Euro'dan alıcı buluyor

Halk arasında ve mutfak dünyasında kara elmas olarak bilinen trüf mantarı, dünyada en çok bilinen mantardır. Trüf mantarını Türkiye'nin bereketli topraklarından geleneksel yöntemlerle yetişip toplanıyor. O ilimizde kendiliğinden yetişen bu özel ürünün kilogram fiyatı dudak uçuklatıyro. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 08.11.2023 23:43
Güncelleme Tarihi: 08.11.2023 23:43

İç Anadolu'nun o ilinde yetişiyor! Siyah incinin kilosu tam 3 bin Euro'dan alıcı buluyor

Dünyaca ünlü şeflerin bile mutfaklarında büyük bir titizlikle kullanılan ve değeri birçok kişi tarafından bilinmesi gereken trüf mantarı, tıpkı havyar gibi dünyanın en pahalı ve değerli ürünlerinden biridir. Onu bu kadar değerli kılan zengin içeriği, lezzeti ve faydalarıdır. Bu kadar değerli bir ürün o ilimizde hiçbir bakım göstermeden çıkıyor. Detaylar haberimizde...

banka

YOZGAT'TA KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR! KİLOSU 3 BİN EURO...

Bu mantar Yozgat'ta kendiliğinden yetişiyor. Üstelik kilogramı tam 3.000 euroya satılıyor. Siyah inci mantarı olarak da bilinen bu mantarın ne olduğuna bakalım...

Yozgat'ın Çekerek ilçesinin ormanlık alanında trüf mantarları kendiliğinden yetişiyor. Bu mantarı 3.000 euro/kg'a satın alan çok kişi var.Siyah inci mantarı olarak da bilinen trüf mantarı, yalnızca özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilir. Belediye Başkanı Çekerek Eyyüp Çakır ise bu mantarla ilgili çeşitli bilgiler verdi. İşte kilogramı 3 bin euroya satılan trüf mantarı hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar...

YOZGAT'TA KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR

Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır ve beraberindekiler, fiyatı ve ekonomik değeri nedeniyle "siyah inci" olarak nitelendirilen trüf mantarlarını önceki gün özel eğitimli köpeklerle ormanda tespit etmek için çalışma yaptı.

Araştırma sırasında çam ve meşe ağaçlarının altında bulunan trüf mantarları eğitimli köpekler tarafından keşfedilip toplandı. İlçe yüzölçümünün yüzde 65'inden fazlasının ormanlık olduğunu belirten Belediye Başkanı Çekerek Eyyüp Çakır şu ifadeleri kullandı:

KİLOSU 3 BİN EURO

lçenin yüzde 65’inden fazlasının ormanlık olduğunu ifade eden Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır şu ifadeleri kullandı:

“Özel eğitimli köpeklerle mantar arayan özel bir ekiple ilçemiz arazilerinde trüf mantarı arama çalışması yaptık. Doğal ortamda ve ekolojik özellikleri itibarıyla ilçemizin trüf mantarı yetişebilen ormanlarında ciddi manada mantar topladık. Bu da bizim trüf mantarı ile ilgili projemizin mantıklı olduğunu gösterdi. 2019 yılında Orman Genel Müdürlüğü ile önceki Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın önderliğinde proje başlatmıştık. O arazimizde trüf mantarı keşfi yaptık, diğer ormanlık arazilerimizde de çalışmalar yaptık”

Çekerek ilçesini trüf mantarı yetiştiriciliğinde önemli bir merkez haline getirmek amacıyla proje hayata geçirdiklerini belirten Çakır, şunları söyledi: 

“İnşallah vatandaşlarımıza doğal arazide yetişen mantarların toplanmasıyla ilgili Orman Genel Müdürlüğümüz ve üniversitemizle birlikte eğitimler hazırlayıp, eğitimli köpeklerle mantarın nasıl toplanması gerektiği ile ilgili çalışma yapacağız. İkinci aşamada da ekolojik zenginliği ve iklimin elverişli olması dolayısıyla trüf mantarı bahçeleri oluşturmakla ilgili projeyi de hayata geçirip, ‘kara elmas’ olarak nitelendirilen mantarı ülke ekonomisine kazandırmakla ilgili de çalışmayı başlatmış olacağız”

Trüf mantarının kilogram fiyatının 3 bin euroya kadar çıkabildiğine dikkat çeken Çakır, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Trüf mantarları genellikle meşe ağaçlarının kökünde mikorozel gelişim sağlayan patates gibi toprak altında yetişen mantar cinsidir. Kilogramı 100 Euro ile 3 bin Euro arasında değişen kıymetli bir mantardır. Dünyada İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkelerin ciddi manada gelir kapısına dönüştüğü bir sektördür. Biz de ülke olarak coğrafyamızın zenginliği ve bu mantar cinsinin yetişmesinden dolayı bunların toplanmasıyla ilgili bir eksiklik olduğunu tespit ettik. Bu işin doğru yönetilmesiyle de ülkemize ciddi bir gelir kapısı olacağını umut ediyoruz”