Dinimize göre namaz kılınması uygun olmayan zamanlar vardır. Kerahat vakti bu vakitlere verilen isimdir. Kerahat vakti, güneşin doğuş, batış ve tam tepede bulunduğu vakit olarak ifade ediliyor. Kerahat vakitleri ikiye ayrılmaktadır. İlki, herhangi bir namazın kılınması mekruh olan vakitlerdir. İkincisi ise sadece nafile namazının mekruh olup, diğer vakitlerin mekruh olmadığı vakitlerdir.
Kerahat vakitleri ne zamandır?
Sabah kerahat vakti: güneşin doğmaya başladığı saatten 45 dakika geçinceye kadar olan süredir.
Öğle kerahat vakti: öğle namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir.
Kerahat vaktinde namaz kılınır mı?
Kaza edilecek namazı kılmak için öncelikle güneşin doğuşunu, gün içinde en tepeye çıkmasını ve son olarak batmasını bekleyip sonrasında kılınması gerekir. Kısaca anlatmak gerekirse; güneş doğarken, güneş en tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz.
Kerahat vaktinde neden namaz kılınmaz?
Güneşe tapan insanlar kerahat vaktinde ibadet ederler. Bu vakitlerde şeytanların boynuzları güneş ile birlikte doğar ve güneş battıktan sonra ayrılırlar. Peygamber efendimiz bu vakitlerde namaz kılınmaması gerektiğini vurgulamıştır.
Kerahat vakti uyumak
Kerahat vakti uyumak dinimiz açısından yasak olarak bilinmektedir. Bu vakitlerde uyumak bilindiğinin aksine günah değildir. İkindi namazı ile akşam namazı arasındaki süre kısa olduğu için namazı geciktirmeye sebep olacağı bu fikri doğurmuştur.