DOLAR
33,98 0,23%
EURO
38 -0,16%
ALTIN
2.833,16 -1,13%
BITCOIN
2.163.840,12 -5,65%

Mutfaklardaki büyük tehlike! Böbrek hastalığını tetikliyor, evinize bile sokmayın

Severek yenilen bazı yiyeceklerin sağlığı tehdit ettiği biliniyor. Ancak mutfakta yemeklerin içerisinde kullandığımız bazı gıdalar var ki bunların sağlıklı olduğu sanılıyor. Oysa ki vücudu baştan aşağı harap eden bu gıdaların evin içine bile sokulmaması gerekiyor. İşte dünyanın en zararlı yiyecekleri arasında bulunan o tehlike...

Yayın Tarihi: 08.11.2023 00:30
Güncelleme Tarihi: 08.11.2023 00:30

Mutfaklardaki büyük tehlike! Böbrek hastalığını tetikliyor, evinize bile sokmayın

Çorba ve pilavların et ya da tavuk suyu kullanılarak hazırlandığı takdirde daha lezzetli ve aynı zamanda sağlıklı olduğu bilinmekte. Ancak pek çok kişi et veya tavuk suyu hazırlamakta zorluk çekiyor ve bunun yerine hazır et suyu kullanmayı tercih ediyor. Bazıları bu çorbanın sağlıklı olduğunu düşünüyor. Araştırmalar bulyon ürünleriyle yapılan çorbalarının ve yemeklerin birçok hastalığa neden olduğunu göstermiştir.

Beslenme Uzmanı Ferhan Coşkun, bulyonun çok fazla tuz içerdiğini, bunun da kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve böbrek hastalıklarına yol açabileceğini açıkladı. Uzman isim, yemeklere tat vermek amacıyla kullanılan ve içerdiği koruyucu maddeler nedeniyle raf ömrü uzun olan bulyonun insan sağlığı açısından risk oluşturduğunu söylüyor.

Diyetisyen Ferhan Coşkun, yaptığı açıklamada, et suyu ve kırmızı etin farklı ekstraktlarıyla hazırlanan tatların, bulyonun yüksek sodyum içeriğine sahip olması nedeniyle zararlı olabileceğini, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve böbrek hastalıklarına neden olduğunu ifade etti.

Bulyonun zararları

Dünya Sağlık Örgütü'nün tuz tüketiminin günde 5 gramın altı tutulmasını önerdiğini anlatan Coşkun, "'Çin tuzu' olarak bilinen monosodyum glutamat, birçok hastada alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor, döküntü ve baş dönmesine neden olabiliyor." dedi. Uzman isim açıklamasına şöyle devam etti:

"En önemlisi ise raf ömrünü uzatabilmek ve lezzet stabilitesini de sağlamak adına kullanılan yapay tatlandırıcı, renklendirici, koruyucular gibi katkı maddeleri bazı durumlarda insan sağlığına alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uzun vadede de başka hastalıklara da neden olduğu bilinmektedir. Sağlık açısından bakıldığında, bir beslenme uzmanı açısından yapılacak en iyi şey, evde tavuk ve et çorbaları yapmak, bunları farklı sebzelerle tatlandırmak ve çorba tüketmek yerine besin açısından zengin ürünleri diyetinize dahil etmektir."

Beslenme Uzmanı Ferhan Coşkun, bulyonun sodyum içeriği nedeniyle kan basıncını artırabildiğine ve böbrek hastalığına neden olabileceğine dikkat çekerek, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan kişilerin bulyon kullanmaktan kaçınmasını önerdi.

"Sinir sistemine zarar verir"

Coşkun, konu hakkında "Bulyon ürünlerinin bu kadar derecede zararlı olmasının sebebi ise içerdiği katkı maddesi: monosodyum glutamat (MSG). Et yemeklerinde kullanılan MSG, insanın merkezi sinir sistemi üzerine zarar vermektedir. Ayrıca, Alzheimer hastalığına, Parkinson hastalığına, epilepsiye ve Huntington hastalığına neden olmaktadır." şeklinde konuştu.

Bulyonun zararları

MSG NEDİR?

MSG, lezzeti artırabilen kimyasal bir ürün olan monosodyum glutamatın kısaltmasıdır. Çin tuzu şeklinde de bilinen bu ürünün çok fazla tüketilmesi epilepsi, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, Huntington hastalığı, pankreas hasarı, göz retinası genişlemesi, yağ birikmesi, insülin artışı ve obezite gibi birçok sağlık sorunlarına neden olabiliyor. MSG hasarı sayılmasıyla bitmez.

MSG'nin yutulması yağ birikmesine, tokluk sorunlarına, obeziteye, büyüme hormonunun baskılanmasına, pankreas hasarına, insülin düzeylerinin artmasına ve hatta diyabet, böbrek ve karaciğer hasarına yol açabilir.

"Hamileler asla yemek yememeli"

MSG içeren ürünler arasında et suyu, tavuk suyu, patates kızartması, dondurma, renkli yoğurt, hazır çorbalar yer almaktadır. Uzmanlar bu ürünlerin kullanımının özellikle hamilelik sırasında son derece tehlikeli olduğunu düşünüyor.

Hamilelikte MSG içeriği olan gıdaların tüketilmesinin en büyük zararı MSG'nin plasentaya geçerek bebeğe doğrudan zarar vermesidir.